• Duizenden tevreden klanten
 • Vergelijk gecontroleerde specialisten
 • Onafhankelijke informatie

Vergunning nodig voor serre

Serre vergunningHet aanbouwen van een serre kan zonder vergunning, maar in sommige gevallen is een bouwvergunning wel nodig. Alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je de serre zonder vergunning plaatsen. Zoals niet meer dan 4 meter diep en een plat dak. Hieronder vertellen we je meer over deze voorwaarden. En lees je meer over de kosten voor een omgevingsvergunning.

Serre aan achterzijde huis bouwen

Voor het aanbouwen van de tuinserre aan de achterzijde of zijkant is meestal geen vergunning nodig. Je moet dan wel aan bepaalde regels voldoen. Deze regels kunnen per gemeente verschillen. Hieronder vind je algemene voorwaarden waar je aan moet voldoen om de serre zonder vergunning te plaatsen. Voldoe je niet aan deze regels? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig.

Voorwaarden vergunningsvrije serre-aanbouw

Je kan een tuinserre zonder bouwvergunning plaatsen als je voldoet aan onder andere de volgende regels. De serre:

 • is niet meer dan 4 meter vanaf woning;
 • is niet hoger dan 5 meter;
 • is niet meer dan 30 cm boven de vloer van eerste verdieping;
 • is niet hoger dan woning;
 • heeft een serredak met een helling van niet meer dan 15 graden;
 • heeft een afstand tot openbaar toegankelijk gebied meer dan 1 meter;
 • heeft geen dakterras of balkon;
 • is ondergeschikt aan hoofdgebouw;
 • beslaat niet meer dan 50% van het bebouwingsgebied bij gebied kleiner of gelijk een 100 m2;
 • staat niet aan een woonwagen en;
 • wordt niet gebruikt als recreatief nachtverblijf.

Check het Besluit Omgevingsrecht voor een compleet overzicht.

Let op: per gemeente kunnen de voorwaarden verschillen. Raadpleeg altijd de gemeentelijke website voor alle regels en voorwaarden.

Serre aan voorzijde huis bouwen

Voor een serre-aanbouw aan de voorkant is meestal wel een vergunning nodig. Het aangezicht van de wijk verandert namelijk. Als jouw voortuin niet op openbaar gebied is gericht, kan het om sommige gevallen zonder bouwvergunning. Hiervoor gelden de bovenstaande voorwaarden. Natuurlijk zijn er andere uitzonderingen waarbij een serre wel aan de voorkant van het huis kan gericht op de openbare ruimte. Maar dit is per gemeente en type woning verschillend.

Tip: bij rijtjeshuizen is bij veel gemeenten de regel dat de serre maximaal 1,2 meter voor de voorgevel van de woning komt. Dat is niet veel ruimte. Een kleine serre en een erker zijn in dat geval betere opties.

Kosten vergunning

De gemiddelde prijs voor een omgevingsvergunning in Nederland is 350 euro. Nu verschilt deze prijs per gemeente. Vraag bij jouw gemeente na wat de lokale kosten voor zo’n vergunning zijn.

Procedure aanvragen omgevingsvergunning

De serre-vergunning vraag je aan bij de gemeente of via het Omgevingsloket. Een DigiD is hiervoor nodig. Voor de aanvraag heb je detailinformatie nodig zoals maten en kleuren. Meestal wordt er om een bouwtekening gevraagd. Wij adviseren om samen met een aannemer de vergunningaanvraag te doen. Zij kijken met een stedenbouwkundige blik naar de verbouwing. Het bouwbedrijf kan ook de tekening van de uitbouw voor je maken. De procedure in het kort:

 • Indienen aanvraag bij gemeente of Omgevingsloket;
 • Gemeente neemt contact op als er stukken of info missen;
 • De gemeente beoordeelt de vergunningaanvraag;
 • Jij krijgt te horen van de gemeente of je wel of niet een vergunning krijgt.

Tip: de reguliere procedure duurt 8 weken. De gemeente kan dit bij complexe verbouwingen met 6 weken verlengen. Vraag de omgevingsvergunning dus op tijd aan!

Monumentale woning?

Bij monumentale panden gelden er strengere regels dan die eerder zijn genoemd. Bijvoorbeeld bij een jaren 30 woning of een boerderij. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden voor het aanbouwen van een serre.

Hulp van aannemer bij vergunningaanvraag?

De gemeente beoordeelt de aanvraag op basis van het bestemmingsplan, de Welstandsnota en het Bouwbesluit. Aannemers weten precies hoe de gemeente naar een vergunningaanvraag kijkt. Vraag hen gerust om hulp. De bij ons aangesloten serre-specialisten helpen je graag. Of het nu om een glazen woonserre gaat of een hobbyserre. Zo hoef jij je daar niet druk om te maken. Vergelijk regionale aannemers eenvoudig met gratis serre-offertes via SerreAanbouw.nl.

Tip: bij grote verbouwingen ben je verplicht om de buren te informeren over de plannen. Ga op tijd bij ze langs om ze op de hoogte te stellen over de serre-aanbouw.

Vind voordeligste aannemer aanbouwen serre

Klantenbeoordelingen